Beszámoló a KTDT Nemzeti Tehetség Program „Hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeinek támogatása” program keretében megvalósult tevékenységeiről (2023-2024)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

a Nemzeti Tehetség Program „Hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeinek támogatása” című, NTP-HHTDK-23-0006 azonosítóval ellátott pályázati támogatás keretében, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa által 2023–2024-ban megvalósított programokról.

 

Jelen program keretei között a pályázat biztosította a 2024 tavaszán megrendezésre került Kari TDK megszervezésének és lebonyolításának költségeit. A program további célja a kar TDK-zó hallgatóinak interdiszciplináris képzése volt. (PTE Bölcsész Doktorandusz Akadémia előadás-sorozat. A KTDT a pályázati program zárásaképpen 2024 májusában megszervezte a PTE BTK Tehetségnap című rendezvényt

 

Kari Tudományos Diákköri Konferencia

 

Jelen pályázat segítségével megvalósult a PTE BTK Kari Tudományos Diákköri Konferencia. A rendezvényt 2024 április 26-án bonyolítottuk le. A szóbeli fordulót a pályaművek bíráltatása előzte meg. A konferencián 92 hallgató mutatott be 88 pályaművet. A pályázati program kiemelt célja a 37. OTDK-n történő részvétel biztosítása volt, de a tavaszi konferenciák hagyományaihoz híven a tagozatokban a pályamunkák egymással is versenyeztek, a szakmai bizottságok helyezéseket osztottak ki (első-, második-, harmadik helyezés és különdíj). A rendezvényen összesen 16 tagozatban folyt a munka. A hallgatói informális visszajelzések alapján a tagozati szakmai bizottságokban a kar oktatói nagy szakmai hozzáértéssel és támogatással járultak hozzá a pályamunkák és a hallgatók előadókészségének fejlesztéséhez. A konferencián 78 hallgató szerzett jogosultságot a 37. OTDK-n történő nevezésre. A konferencia lebonyolítása, hála a professzionális technikai előkészítésnek és supportnak zökkenőmentesen zajlott. A konferencia után a hallgatók a részvételt és a helyezést igazoló okleveleket kaptak.

 

A programról információ: https://www.facebook.com/ktdt.btk.pte/

Honlap: https://btk.pte.hu/hu/ktdt/hirek/intezmenyi-tudomanyos-diakkori-konferencia-institutional-scientific-student-conference

 

 

PTE Bölcsész Doktorandusz Akadémia

 

A pályázati program további célja a kar TDK-zó hallgatóinak interdiszciplináris képzése volt. Ezt a PTE Bölcsész Doktorandusz Akadémia előadás-sorozat révén valósítottuk meg a 2023/24-as tanév őszi szemeszterében. A program során a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar doktoranduszai tartottak előadásokat. A programmal két célunk volt. Egyrészt szerettük volna támogatni a TDK-zó múlttal rendelkező, kutatói pályájuk elején járó doktori hallgatókat azzal, hogy prezentációs lehetőséget biztosítunk a számukra. Másrészt szerettünk volna fiatal kutatói pályamodelleket megismertetni a jelenleg TDK-zó hallgatókkal. Az előadások látogatottsága alacsonyabb volt a vártnál, de a hallgatók észrevételeikkel és kérdéseikkel tették interaktívvá, workshop-jellegűvé az előadásokat.

Az előadássorozat az érdeklődő diákok interdiszciplináris tájékozottságát szolgálják. Az előadások hagyományainkhoz illeszkedően széles tematikát öleltek fel. A történettudomány, a politikatudomány, a kulturális antropológia, a szociológia, a neveléstudomány és a pszichológia aktuális kérdéseit tárgyalták és ezekkel kapcsolatos saját eredményeiket mutatták be a fiatal kutatók.

 

A Bölcsész Doktorandusz Akadémia előadásai:

 

SCHVÉD BRIGITTA KINGA

Az európai hatalmi egyensúly és Magyarország szerepe a 18. századi angol politikai sajtóban

 

SZEGEDI PÉTER

Viccesen komoly: A viccpártok múltja és jövője

 

GLÁZER-KNIESZ ADRIENN

A családpolitika elemzési lehetőségei a szociológiában.

 

DÉZMA LILLA

A globális klímaváltozás szociálpszichológiája

 

MOLNÁR ÁKOS ATTILA

A tánc, mint pedagógiai innováció a köznevelésben

 

CZEGLÉDI ALEXANDRA

"A vetőmagtól a tányérig: elfeledett és alulhasznosított növények nyomában az árutermelő kertekben"

 

BALIKÓ FANNI

Az alapvető pszichológiai szükségletek megjelenése rheumatoid arthritissel élő személyek élettörténetében

 

A programról információ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063449390152

 

 

 

 

PTE BTK Tehetségnap

 

A pályázati program utolsó eleme a PTE BTK Tehetségnap című rendezvénye volt. A PTE BTK Kari Tudományos Diákköri Tanács és a BTK Hallgatói Önkormányzat közös programja 2024. május 23-án került megrendezésre a BTK Ifjúság úti campusán.  A program célja a TDK konferencián még részt nem vett hallgatók megszólítása volt. A program során OTDK-helyezett hallgató prezentációját hallgathatták meg az érdeklődők. A program részeként a kar ismert, a TDK-életben aktív oktatói tartottak előadásokat a TDK tevékenységről, valamint bemutatásra kerültek a KTDT legújabb kiadványai is, és a TDK-zó hallgatók számára elérhető pályázati lehetőségek is.

 

A programról információ: https://www.facebook.com/ktdt.btk.pte

 

 

Pécs, 2024. augusztus 23.

 

 

 

 

Dr. Pohárnok Melinda

KTDT elnök

Kari Tudományos Diákköri Tanács

H-7624 Pécs, Ifjúság u. 6.    +36-72/ 503-600    ktdt.btk.pte@gmail.com